Naravna lasulja mnogim od nas omogoča lepo pričesko. Oblikovani lasje v barvi vaših sanj nam dajejo samozavest in pogum, da z dvignjenimi glavami hodimo čez cesto. Pogosto nošenje lasulje vpliva na njeno neizogibno obrabo. Pravilno umivanje vam omogoča ohranjanje naravnih las v popolnem stanju do nekaj dni. Kako narediti? Dobrodošli v članku!

Zakaj je nega lasulj tako pomembna?

Način, kako ravnamo z našo lasuljo, vpliva na njen videz in obstojnost. Z odgovorno nego lahko naravno lasuljo uporabljate nedotaknjeno do 4 leta. Nega lasulje je sestavljena iz njenega čiščenja in shranjevanja. Čiščenje omogoča, da lasje ostanejo sijoči in mehki, ter olajša oblikovanje in oblikovanje. Lasje, ki se uporabljajo v lasuljah, so veliko bolj dovzetni za poškodbe in zunanje dejavnike kot vaši lasje. Med naravno rastjo so prameni prekrite s sebumom, ki ga proizvaja lasišče. Je zaščitna ovira, ki je pri postriženih laseh manjka. Pomanjkanje naravne zaščite je mogoče nadomestiti z redno perite lasuljo in jo hranite na pravem mestu .

Kako pogosto perete lasuljo?

Kako pogosto je treba oprati naravno lasuljo, je odvisno od intenzivnosti in pogostosti nošenja. Teden nošenja velja za optimalno obdobje. Prepogosto čiščenje las lahko poškoduje strukturo las. To bo povzročilo vidno suhost, otopelost in v najslabšem primeru skrajšano življenjsko dobo lasulje. Ko na lase nanašate izdelke za oblikovanje, kot so laki ali geli, boste morda morali lasuljo pogosteje prati. Enako velja za posebej aktiven življenjski slog.

Ne pozabimo, da lasulja niso samo las, ampak tudi kapaki je v neposrednem stiku z lasiščem. Nošenje dodatne silikonske ali čipkaste kapice pod pravilno kapico ustvari pregrado, ki lasuljo ščiti pred stikom s proizvedenim sebumom. Če pozabite očistiti pokrovček, bo prišlo do razvoja bakterij, ki lahko povzročijo vnetja in še hujše okužbe na lasišču.

S katerim šamponom oprati naravno lasuljo?

Naravne lasulje so narejene samo iz človeških las. To vam omogoča, da za njihovo čiščenje uporabite enake izdelke kot za umivanje las. Še posebej se priporočajo šamponi za suhe in poškodovane lase. Lasje v lasulji nimajo sposobnosti samoobnavljanja, zato za umivanje ne uporabljajte premočne kozmetike. Po pranju lasulje na lase nanesite vlažilni balzam in ga pustite delovati do 40 minut. Predolgo zadrževanje maske povzroči, da lasje postanejo ohlapni, kar povzroči prekomerno zmečkanje. Šampon za lasulje ne sme vsebovati parabenov in sulfatnih spojin. To so močne snovi, ki lahko ovirajo naravno zaščitno pregrado las. To bo povzročilo izgubo sijaja, zbledelo barvo in vidno suhost.

Pranje lasulje – korak za korakom

1. Počešite lase lasulje

Brez tega ni treba naprej! Če lasulje pred pranjem ne razčešete, se lahko lasje zapletejo in nastanejo t.i. zapletov, ki se jih ne moremo znebiti. Ko krtačite pramene, začnite na koncih in nato navzgor. To storite previdno in ne pulite las. Za to je najboljši glavnik s široko razmaknjenimi zobmi.

2. Navlažite lasuljo

Prepričajte se, da so vsi prameni mokri. Svojo naravno lasuljo lahko potopite neposredno pod tok tekoče vode. Nalijte pramene od vrha do koncev. Voda naj bo mlačna. Spomnim se, da premrzla voda morda ne bo odstranila vseh nečistoč s šamponom.

3. Nanesite šampon

Šampon nanesite od korenin do konic las. Količina 1 žlice bo pokrila celotno dolžino pramenov lasulje. Šampon nanesite s prsti ali glavnikom s širokimi zobmi.

4. Operite kapo za tuširanje

Notranjost lasulje je v neposrednem stiku z lasiščem, ki izloča sebum. Pokrovček za tuširanje temeljito očistite tako, da ga nežno gnetete in hkrati negujete lase.

5. Izperite lasuljo

Oprano naravno lasuljo sperite pod curkom mlačne vode od korenin do dna. Ne pozabite sprati notranjosti pokrovčka, ki je bil tudi v stiku s šamponom.

6. Nanesite balzam

To je neobvezen korak, ki ga je treba opraviti vsaj pri vsakem drugem pranju lasulje. Odcedite odvečno vodo iz las in na pramene nanesite vlažilno masko. Če vas skrbi, da so vaši lasje preveč povešeni pri koreninah, balzam nanesite od višine ušes navzdol. Po določenem času kozmetiko temeljito sperite pod mlačno tekočo vodo.

7. Posušite lasuljo

Po pranju odcedite odvečno vodo, nato pa lasuljo posušite z brisačo. Ne drgnite si las, le rahlo zmečkajte pramene. V idealnem primeru pustite, da se lasulja posuši v lastnem tempu in jo pustite na varnem mestu pri sobni temperaturi. Če pridete pravočasno, lahko sušilnik uporabite s hladnim zračnim tokom.

Kaj poleg pranja?

Čiščenje lasulje je ključni del nege zanjo. Redno umivanje bo vaše lase ohranilo sveže in svetle. Prej omenjeni način shranjevanja ima pomembno vlogo pri negi lasulje. Vsakič, ko odstranite lasuljo, jo je najbolje postaviti na posebno stojalo ali glavo lutke. To preprečuje, da bi se lasje zmečkali in deformirali celotno obliko pričeske. Stojalo naj bo stran od virov močnih vonjav, saj jih naravni lasje zlahka absorbirajo.

Če ne nameravate kmalu nositi določene lasulje, jo dajte v prazno zaprto škatlo ali posodo. Postavite ga v zasenčeno mesto, stran od kakršnih koli virov vlage. Oprana in ohlapno položena lasulja se ne sme popačiti in bo po odstranitvi pripravljena za ponovno oblečenje.

Naravna lasulja je vrhunski izdelek, ki uporabnikom omogoča, da dobijo edinstveno in realistično pričesko. Zahvaljujoč pravilnemu umivanju lasje ne bodo izgubili sijaja in intenzivne barve. Poskrbite za lasuljo, kot da bi bili vaši lasje!